ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ

LIBERTARIAN ASSOCIATION OF INDEPENDENCE

ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
WITH CIVILISATION AND EXERCISE
FOR LIFE AND FREDOM
Οι κίνδυνοι από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών είναι άμεσα εξαρτημένοι από τη Δόση, τους Συνδυασμούς και τους Τρόπους χρήσης.
«Η Δόση κάνει το Φάρμακο, Δηλητήριο»,
«Όχι Πολυφαρμακία»,
«Το Απλό είναι Ωφέλιμο»,
είναι τρεις βασικοί κανόνες, που άμα τους ακολουθούν οι χρήστες αποφεύγουν τους κινδύνους που θα εμφανιστούν άμα δεν τους τηρήσουν.
Θεωρήθηκε ιδιαίτερα αναγκαίο, να σπάσουμε την απόκρυψη και την μυστικότητα, που χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών. Η αντίληψη, ότι η χρήση αφορά ελάχιστους περιθωριακούς και εγκληματικούς τύπους, που «καλά παθαίνουν αφού παραβαίνουν τον νόμο», είναι μια εντελώς λαθεμένη και επικίνδυνη άποψη και ουσιαστικά δημιούργησε και μεγαλώνει το πρόβλημα των «ναρκωτικών».
Η πραγματικότητα αποκαλύπτει καθημερινά, το φαινόμενο της χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών να είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, όπου όλο και μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων συμμετέχει σ’ αυτό. Έτσι, η εξακολούθηση της απόκρυψης πλευρών του φαινομένου – που σχετίζονται μάλιστα με την υγεία – μπορεί να γίνει εγκληματική. Με στόχο την πληρέστερη διαφάνεια της χρήσης, της κατάχρησης και των κινδύνων, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές και οι οικογένειές τους, εκθέτουμε τις πληροφορίες μας.


ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΔΟΣΕΙΣ
Η ΔΟΣΗ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ

ΔΡΟΓΕΣ
ΗΡΩΙΝΗ:
Κίνδυνος υπάρχει από «Ντάγκλα» – στιγμιαίο έως ολιγόστιγμο χάσιμο της συνείδησης – για πτώση ή το συνηθέστερο, για καψίματα από αναμμένα τσιγάρα. Το φαινόμενο εμφανίζεται είτε από παραπανίσια δόση, είτε από συνδυασμό Ηρωίνης και Ηρεμιστικών.
Σοβαρότερος κίνδυνος δημιουργείται από Ο-ΝΤΙ (O.D.) «Υπερδοσολογία»,  που προκαλείται συνήθως από καθαρή Ηρωίνη ή από επανάληψη χρήσης μετά από πολύμηνη διακοπή, με την ίδια δοσολογία όπως πριν. Στο Ο-ΝΤΙ έχουμε αναστολή της αναπνοής και πιθανό θάνατο. (Για λεπτομέρειες βλέπε λήμα «Αντιμετώπιση»).
Η Αλλαγή και Αλλοίωση της προσωπικότητας και του εαυτού. Αυτός είναι ο πιο σίγουρος και αναπόφευκτος κίνδυνος, που γίνεται σταδιακά με τη χρήση και που όλοι οι απεξαρτούμενοι αναγνωρίζουν σαν «ένας άλλος εαυτός» - αναίσθητος και μίζερος συνάμα. Ο κίνδυνος αποφεύγεται με την όσο πιο γρήγορη διακοπή της χρήσης.

ΚΟΚΑΪΝΗ:
Ψυχωτικά επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν μετά από συνεχή και υψηλής δοσολογίας χρήση ή μετά από πολλές «φρίμπες» (free Base – καπνιστή). Εκδηλώνονται με παρανοϊκές ιδέες συνήθως Δίωξης ή Μεγαλείου.
Επιθετικότητα, πιθανόν να εμφανιστεί σε προδιατεθειμένα άτομα συνήθως μετά από συνδυασμό με Αλκοόλ.
Κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί μετά τη διακοπή της επίδρασης και ιδιαίτερα την επόμενη ημέρα. Αυτή μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια, χρήση Ηρωίνης.
Καρδιακή Ανακοπή μπορεί να συμβεί σε άτομα με καρδιακά προβλήματα και σε υψηλές δοσολογίες – περισσότερο του γραμμαρίου την φορά (λένε τα ιατρικά εγχειρίδια). Εμείς δεν συνιστούμε στους χρήστες περισσότερο από ¼ του γραμμαρίου τη φορά.
Βλάβες στο συκώτι. Η κοκαΐνη δημιουργεί σοβαρές διαταραχές στην Ηπατική λειτουργία, ιδιαίτερα όταν καταναλίσκεται σε διάρκεια και ποσότητα.
Καταστροφή του ρινικού βλεννογόνου – κάψιμο της μύτης. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν οι κρύσταλλοι δεν έχουν γίνει λεπτή σκόνη.
Η ΚΟΚΑΪΝΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΑΠΟ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΙΟΥΧΑ
 
ΣΠΙΝΤΑΚΙΑ (Αμφεταμίνες):
Σε υπερβολική δοσολογία έχουμε Καρδιακή Ανακοπή και εφ’ όσον δεν προλάβει το ανθρώπινο περιβάλλον με τη σωστή Αντιμετώπιση (βλέπε λήμα) επέρχεται θάνατος.

Ε(κσταση) - (XTC):
Διαταραχές στην καρδιά από αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του ρυθμού της, όταν η δοσολογία ξεπερνάει το 300mg. Με τις συνθήκες άγνοιας της ποιότητας που κυριαρχούν, μη δοκιμάζετε κάτι που δεν είναι γνωστή η δραστικότητά του.

ΤΡΥΠΑΚΙΑ (LSD κ.α.):
Σε υπερβολική δοσολογία, που είναι πάντα σχετική με την διαφορετική προσωπικότητα του καθενός-μίας, μπορεί να εμφανιστούν: Χάσιμο της Πραγματικότητας, Ατυχήματα (από αλλοιωμένη αντίληψη διαστάσεων), Παράνοιες και Πανικός (βλέπε λήμα «Αντιμετώπιση»).

ΥΠΝΩΤΙΚΑ (Vulbegal-Hipnosedon):
Χάζεμα, Αμνησία, Κλεπτομανία (το πιο σίγουρο), Επιθετικότητα, Ψευδαισθήσεις.

ΚΑΝΝΑΒΗ:
Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι η Σύλληψη. Σαρανταπέντε τοις εκατό (45%) των συλλήψεων για Ναρκωτικά αφορούν Κάνναβη (Έκθεση 2001).
Άλλος κίνδυνος, που δημιουργείται με την αδυναμία ελέγχου των προϊόντων είναι το «μπάφιασμα» ή ο πονοκέφαλος που δημιουργεί συνήθως το Αλβανικό χορτάρι, ποτισμένο συχνά με τοξικά ή κάτουρα.
Η κατανάλωση Κάνναβης χωρίς εργασιακές δραστηριότητες μπορεί ν’ αυξήσει τις τάσεις για άραγμα – «άστο για αύριο». Η συνεχής χρήση χωρίς δημιουργικές ενασχολήσεις, δεν συνιστάται γιατί «κλείνει τον χρήστη στον κόσμο του».
Εκδήλωση ψυχωτικόμορφων στοιχείων, όπως παράνοιες ή έντονου πανικού, μπορεί να γίνει σε ευαίσθητα άτομα σε σπάνιες περιπτώσεις. Αυτά τα άτομα δεν ξανακάνουν χρήση.
Οργανικά, η Κάνναβη (χωρίς καπνό) δεν έχει αποδειχθεί να προκαλεί διαπιστώσιμες βλάβες, ακόμα και σε μακρόχρονη χρήση.

ΑΛΚΟΟΛ:
Το Αλκοόλ σε συχνή χρήση και ποσότητες, προκαλεί την πιο επικίνδυνη Σωματική και Ψυχική Εξάρτηση. Το Στερητικό του Σύνδρομο είναι το μόνο Στερητικό Σύνδρομο που μπορεί να καταλήξει θανατηφόρα και που προκαλεί και Τρομώδες Παραλήρημα (με ψευδαισθήσεις).
Θεωρείται υπεύθυνο για υψηλά ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου και του στομάχου, έλκος στομάχου, γαστρίτιδα, παγκρεατίτιδα, λιπώδη Ηπατίτιδα, Αλκοολική Ηπατίτιδα και κίρρωση (νέκρωση) ήπατος.
Σε Ο-ΝΤΙ (υπερδοσολογία) μπορεί να προκληθεί θάνατος από παράλυση αναπνευστικού κέντρου (ενώ σε μικρές δόσεις διεγείρει την αναπνοή).
Μυοκαρδιοπάθειες και Μυατροφίες.
Αλκοολική Παράνοια, Πολυνευριτιδική Ψύχωση του Korsakoff, Εγκεφαλοπάθεια Wernicke και Αλκοολική Άνοια (έκπτωση σε όλες τις διανοητικές λειτουργίες).
Επιθετικότητα και βίαια συμπεριφορά.
Ατυχήματα οδικά κ.α.     


ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ
ΟΧΙ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ:
ΗΡΩΙΝΗ – ΑΛΚΟΟΛ: Σε μεγάλες δοσολογίες θανατηφόρος.

ΗΡΩΙΝΗ – ΥΠΝΩΤΙΚΑ(Vulbegal-Hipnosedon): Το ίδιο με το προηγούμενο.

ΗΡΩΙΝΗ – ΑΛΚΟΟΛ – ΥΠΝΩΤΙΚΑ: Αυξημένη πιθανότητα θανάτου.

ΚΟΚΑΪΝΗ – ΤΡΥΠΑΚΙΑ: Πιθανή Ανακοπή Καρδιάς.

ΚΟΚΑΪΝΗ – Ε (XTC): Το ίδιο με το προηγούμενο.

ΚΟΚΑΪΝΗ – ΑΛΚΟΟΛ: Επιθετικότητα, Παράνοιες και σε μεγαλύτερες δόσεις, πιθανή θανατηφόρα κατάληξη.

ΑΛΚΟΟΛ – ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ(Ηρεμιστικά κ.α.): Διανοητικές διαταραχές και σε μεγάλες δόσεις, πιθανή θανατηφόρα κατάληξη.

ΑΛΚΟΟΛ – ΤΡΥΠΑΚΙΑ: Νοητικές διαταραχές – Απώλεια της πραγματικότητας – Χάλασμα του «ταξιδιού».

ΑΛΚΟΟΛ – Ε (XTC): Το ίδιο με το προηγούμενο.

ΑΛΚΟΟΛ – ΚΑΝΝΑΒΗ: Κακό «κεφάλι». Επικίνδυνος συνδυασμός.

ΚΑΝΝΑΒΗ – ΗΡΕΜΙΣΤΙΚΑ & ΥΠΝΩΤΙΚΑ: Αύξηση της κατασταλτικής επίδρασης των ηρεμιστικών – υπνωτικών.

ΚΑΝΝΑΒΗ – ΗΡΩΙΝΗ: Αύξηση της οπιούχας επίδρασης, πιθανές «Ντάγκλες».

ΚΑΝΝΑΒΗ – ΚΟΚΑΪΝΗ: Συνήθως «κατεβάζει τη διέγερση της Κοκαΐνης, αλλά σε υψηλές δοσολογίες και καθαρότητες προϊόντων, μπορεί να προκαλέσει παροδική διανοητική σύγχυση – μικρής διάρκειας.

ΚΑΝΝΑΒΗ – ΤΡΥΠΑΚΙΑ: Σε μικρές δοσολογίες ηρεμεί τη διεγερτική δράση των «ψυχεδελικών», ενώ σε μεγαλύτερες δοσολογίες μπορεί – ιδίως σε ευαίσθητα άτομα – να αυξήσει την «ψυχεδελική» εμπειρία.
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΠΟΛΥΦΑΡΜΑΚΙΑ (ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ). ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ Ή ΩΦΕΛΙΜΗ


ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΡΟΠΟΥΣ ΧΡΗΣΗΣ

ΤΡΟΠΟΣ:
ΕΝΕΣΙΜΟΣ (ΒΕΛΟΝΙΑ): Σε κοινή χρήση βελόνας υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών, όπως Ηπατίτιδας, AIDS κ.α.
Σε περίπτωση αυξημένης ποσότητας ουσίας ή μεγαλύτερης καθαρότητας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου απ’ ότι από τη μύτη ή «καπνιστή».

ΦΡΙΜΠΕΣ (ΣΕ ΚΟΚΑΪΝΗ): Με τις «φρίμπες», έχουμε πολύ διέγερση – «τσίτα» – στα εγκεφαλικά κύτταρα με αποτέλεσμα αυξημένες πιθανότητες για παράνοιες. Εξ’ άλλου είναι ανοησία για 2-3 λεπτά ευχαρίστησης να γίνεσαι καταθλιπτικός την υπόλοιπη ημέρα.

ΠΙΠΑΚΙΑ ΚΑΙ «ΤΣΙΛΟΥΜ»: Όταν ο σωλήνας – μαρκούτσι είναι μικρού μήκους ή δεν χρησιμοποιηθεί βρεγμένο πανί για το «τσίλουμ», δημιουργούνται ερεθισμοί και τελικά βλάβες στο στόμα, το λάρυγγα, τον φάρυγγα και τους πνεύμονες.

ΤΣΙΓΑΡΑ: Όταν χρησιμοποιείται επιστόμιο – τζιβάνα – σε συχνή χρήση, υπάρχουν όλοι οι κίνδυνοι από τον καπνό του τσιγάρου και μάλιστα αυξημένοι, γιατί συνήθως ο καπνός κρατιέται περισσότερο στους πνεύμονες. Το φίλτρο νερού – Ναργιλές – είναι το μέσο μεγαλύτερης προστασίας.


 

Το Καφενείο μας